Ensimmäiset suomalaiset NHL-tähdet

Ensimmäinen suomalainen NHL-pelaaja oli Pentti Lund, joka pelasi Boston Bruinsissa. Hänen ensimmäinen pelinsä oli vuonna 1946. Lund oli kuitenkin saanut kiekko-oppinsa Kanadassa ja hän vaihtoi myöhemmin kansalaisuutensa kanadalaiseksi. Ensimmäinen Suomesta NHL:ään lähtenyt pelaaja oli Matti Hagman, joka pelasi ensimmäisen NHL-pelinsä 7. lokakuuta 1976. Seuraavat suomalaiset tulivat liigaan 1979, jolloin Pekka Rautakallio, Risto Siltanen, Antero Lehtonen ja Kari Makkonen pelasivat ensimmäiset ottelunsa NHL:ssä.

Jari Kurri

Kurri pelasi ensimmäisen NHL-kautensa 1980-1981, hän teki 75:ssä pelissä 75 pistettä. Kaudesta 1982-1983 eteenpäin Kurri pelasi 5 yli 100 pisteen kautta putkeen. Yhden 96:n pisteen kauden jälkeen Kurri teki vielä kaudella 1988-1989 102 pistettä, eli uransa aikana hän ylitti 100 pisteen rajan kuuden kauden aikana. Pudotuspeleissä Kurri teki neljä kertaa eniten maaleja koko NHL:ssä ja hänen kautena 1985 tekemänsä 19 pudotuspelimaalia jakaa pudotuspeliennätyksen Reggie Leachin 1976 tekemän 19 pudotuspelimaalin kanssa. Hänen aikanaan Edmonton Oilers voitti 5 Stanley Cupin 5 kertaa, joista neljä kertaa Wayne Gretzky oli myös mukana Oilersin kokoonpanossa ja Kurrin ketjukaverina.

Kurri lopetti NHL-uransa 1998, lopettaessaan hän oli NHL:n historian eniten pisteitä ja maaleja tehnyt eurooppalainen pelaaja. Hän teki 1251:ssä ottelussa yhteensä 1398 pistettä. Hän oli myös eniten maaleja tehnyt eurooppalainen pelaaja 601:llä runkosarjassa tehdyllä maalillaan ja eniten syöttöpisteitä saalistanut eurooppalainen 797:llä syöttöpisteellään. Jaromír Jágr on myöhemmin ohittanut Kurrin kaikissa näissä kolmessa kategoriassa. Suomalaisista Teemu Selänne ohitti Kurrin myöhemmin tehtyjen maalien määrässä. 2017 NHL:n satavuotisjuhlan kunniaksi NHL:n entiset pelaajat, NHL:n johtajat ja median edustajat valitsivat 100 suurinta NHL:n pelaaja, suomalaisista listalle pääsivät Jari Kurri ja Teemu Selänne.

Esa Tikkanen

Esa Tikkanen pelasi ensimmäisen NHL pelinsä vuoden 1985 Stanley Cup finaaleissa Edmonton Oilersin riveissä. Oilers voitti Stanley Cupi ja vaikka Tikkanen pelasi vain 3 peliä koko kautena Oilersin riveissä, sai hän heti ensimmäisenä NHL kautenaan nimensä Stanley Cupiin. Edmontonissa Tikkanen sijoitettiin Jari Kurrin ja Wayne Gretzkyn ketjuun, jossa hänen tehtävänsä oli toimia puolustavana hyökkääjänä Kurrin ja Gretzkyn tehdessä maalit. Tikkanen osoittautui myös taitavaksi hyökkääjäksi ja hän teki useampana kautena yli 30 maalia ja ylitti 70 pisteen rajan myös useampana kautena. Hän oli mukana voittamassa Stanley Cupin yhteensä viisi kertaa ja on tällä lukemalla tasoissa Jari Kurrin kanssa eniten Stanley Cupeja voittaneena suomalaisena.

Kuuluisuuteen on myös noussut Tikkasen erikoinen tapa ärsyttää vastapuolen pelaajia. Tikkanen puhui omaa omituista Tiki-Talkiksi tai Tikkanes nimellä kutsuttua puhettaan joka oli sekoitus suomea, englantia ja siansaksaa. Tämän oli tarkoitus hämmentää ja ärsyttää vastapuolen pelaajia ja tässä Tikkanen onnistuikin erinomaisesti. Hänen itsenä lisäksi tosin kukaan muu ei ymmärtänyt hänen puhettaan, ei edes hänen suomalainen ketjukaverinsa Jari Kurri. Kurrilta kysyttiin kerran mitä Tikkanen oli sanonut ja hän vastasi ettei hänellä ole aavistustakaan.

Teemu Selänne

Selänne oli jo supertähti Suomessa siirtyessään NHL:ään, hän johdatti Jokerit Suomen mestaruuteen kaudella 1991-1992 ja siirtyi seuraavaksi kaudeksi Pohjois-Amerikkaan Winnipeg Jetsin joukkueeseen. Hän rikkoi NHL:n tulokkaiden maaliennätyksen tekemällä 76 maalia tulokaskaudelleen. Tätä ennätystä ei ole kukaan sittemmin pystynyt rikkomaan ja nykysäännöillä tämän rikkomista pidetään myös erittäin epätodennäköisenä. Selänne on ylittänyt 50 maalin rajan kolmella kaudella ja 100 pisteen rajan neljä kertaa uransa aikana. Hän sai lempinimen “Finnish Flash” räjähtävän nopeutensa takia, monesti näytti niin, että vastapuolen pelaajat jäivät kuin seisomaan kun Selänne polkaisi itsensä vauhtiin. Uransa aikana hän pelasi 1451 NHL ottelua ja teki niissä yhteesä 684 maalia, 773 syöttöpistettä nostaen kokonaispistesaldonsa 1457 pisteeseen. Hän on NHL:n historian kokonaispistepörssissä sijalla 15.

Comments are closed.