Jääkiekon mm-kisat ovat lajin korkeimman tason turnaus joka järjestetään vuosittain. IIHF (International Ice Hockey Federation) toimii turnauksen järjestäjänä. Vuonna 1908 perustettu IIHF järjesti ensin jääkiekon euroopanmestaruuskisoja vuodesta 1910 lähtien, joka oli jonkinasteinen MM-turnauksen esivaihe. 1920 järjestettiin Antwerpenin olympialaiset, joissa pelattiin myös jääkiekkoa, tämä turnaus oli myös ensimmäinen jääkiekon maailmanmestaruusturnaus. Tästä eteenpäin 1920-1968 välillä olympiaturnaus oli olympiavuotena myös jääkiekon maailmanmestaruusturnaus.

Alunperin jääkiekon MM-turnaukset olivat avoinna vain amatööripelaajille, mutta vuonna 1976 tämä muutettiin ja tällöin myös NHL-kiekkoilijat pääsivät osallistumaan kisoihin vuodesta 1977 lähtien. MM-turnaus pelataan samaan aikaan NHL:n Stanley Cup playoffien kanssa ja tästä syystä monet pohjoisamerikkalaiset (kuten myös monet muualtakin kotoisin olevat jääkiekkofanit) pitävät turnausta hieman toisarvoisena verrattuna NHL:n playoffeihin. 1970-luvulla MM-kisoja siirrettiin myöhemmäksi kevääseen, joka mahdollistaa jo playoffeista pudonneiden NHL-seurojen pelaajien osallistumisen kisoihin. IIHF:n sääntöjen mukaan pelaajan tulee olla edustamansa maan kansalainen, sääntöjen puitteissa on mahdollista, että pelaaja vaihtaa edustamaansa maajoukkuetta, mutta hänen tulee pelata uuden maajoukkeensa kanssa tietyn ajan verran.

Nykyisessä turnausformaatissa MM-kisoihin osallistuu 16 joukkuetta mestaruustasolla, tämän lisäksi järjestetään I ja II Divisioonan turnaukset, joissa molemmissa on 12 joukkuetta. Jos näiden 40 joukkueen lisäksi on vielä halukkaita joukkueita, järjestetään III Divisioonan turnaus. Mestaruussarjassa järjestetään ensin esisarja, jonka jälkeen 8 parasta joukketta jatkavat playoff-kierrokselle.

MM-turnauksen alkuaikoinan Kanada dominoi pelejä hyvin vahvasti, ja Kanadalaiset voittivatkin turnauksen yhteensä 12 kertaa vuosien 1930 ja 1952 välillä. Neuvostoliitto osallistui turnaukseen ensimmäisen kerran vuonna 1954 ja nousi nopeasti haastamaan Kanadaa lajin herruudesta. Vuodesta 1963 lähtien aina Neuvostoliiton hajoamiseen saakka vuonna 1991 Punakone hallitsi MM-kisoja voittaen MM-tittelin 20 kertaa tällä aikavälillä. 1990-luvulta 2000-luvulle lajissa tapahtui murros ja muutkin niin kutsuttujen Big Six (joka koostuu Kanadasta, Ruotsista, Tsekistä, USA:sta, Venäjästä ja Suomesta) -joukkueiden joukosta alkoivat voittaa turnauksia. Silti mitalipeleissä nähdään hyvin harvoin joukkueita Big Six joukon ulkopuolelta, koska nämä kuusi maata dominoivat yleensä hyvin voimakkaasti turnauksissa. Viimevuosina vain Slovakia ja Sveitsi ovat pelanneet Big Six -maiden lisäksi turnauksen finaalissa. Ainoastaan Slovakia ja Iso-Britannia ovat ainoat Big Six -maiden ulkopuoliset maat, jotka ovat onnistuneet voittamaan turnauksen. Iso-Britannia tosin voitti MM-tittelin vuonna 1952, Slovakian voitto on hieman tuoreempi; vuodelta 2002.

Suomen jääkiekkojoukkue oli 1970-luvulta lähtien hätyytellyt mitaleja, mutta jäänyt aina korkeintaan neljännelle sijalle. Vuonna 1992 joukkueen päävalmentaja Pentti Matikainen herätti pienen kohun Suomessa, koska hän jätti silloin Suomen kuumimman pelaajan Teemu Selänteen kisojen ulkopuolelle. Selänne oli aluksi kieltäytynyt MM-kisamatkasta, mutta jääkiekkoliiton edustaja Kalervo Kummola sai Selänteen suostutelluksi tulemaan joukkueeseen. Matikainen oli kuitenkin jo lyönyt lukkoon pelaajalistat ja päätti, ettei ota Selännettä joukkueeseen. Tämä aiheutti jonkinlaisen kohun, ja joukkue tuomittiin jo etukäteen epäonnistumaan. Monien hämmästykseksi joukkue kuitenkin eteni puhtaalla pelillä playoff-kierrokselle. Neljännesväilerissä Suomi pudotti Kanadan ja puolivälierissä kaatui Tsekki tosin vasta rangaistuslaukauksilla. Tässä vaiheessa Suomi oli jo varmistanut ensimmäisen MM-mitalinsa. Finaalissa Ruotsi kaatoi Suomen lukemin 5-2, mutta pohja tulevalle menestykselle oli luotu.

Ensimmäisen MM-tittelinsä Suomi voitti vuonna 1995. Kisat alkoivat hieman huonosti tappiolla Tsekkiä vastaan, mutta tästä eteenpäin Suomi voitti kaikki ottelunsa hyvin selvin lukemin. Playoff-vaiheessa Suomea vastaan tehtiin vain yksi maali, jonka teki Ruotsi MM-finaalissa. Suomen ykkösketjun hyökkäys koostui silloin vielä tulevista NHL-tähdistä: Saku Koivusta ja Jere Lehtisestä, Lehtisen ja Koivun lisäksi ykkösketjussa pelasi Ville Peltonen, josta tuli lähes kansallissankari Suomessa hänen tehtyään hattutempun finaalissa.