MM-kisat

Suomen jääkiekkomaajoukkue pelasi ensimmäisen pelinsä Ruotsia vastaan 29. päivä tammikuuta 1928. Peli päättyi hieman onnettomasti Suomen kannalta 8-1 tappioon. Ensimmäisen kerran Suomen maajoukkue osallistui MM-turnaukseen vuonna 1939 Sveitsissä, silloin Suomi sijoittui sijalle 13. häviten kaikki ottelunsa kisoissa. Seuraavan kerran Suomi osallistui MM-turnaukseen vuonna 1949 häviten ensin 2 alkusarjan ottelua ja sitten voittaen kaikki loput ottelunsa, sijoittuen lopullisissa tuloksissa sijalle 7. Tästä eteenpäin Suomi on osallistunut turnaukseen hieman säännöllisemmin ja joukkueen tulostaso on ollut hieman parempi kuin alkupään turnauksissa. Nykyään Suomen maajoukkue on osa niin kutsuttuja Big Six maita, joihin kuuluvat Suomi, Kanada, Ruotsi, USA, Venäjä ja Tsekki. Big Six maat ovat maita jotka dominoivat kaikkia jääkiekon arvoturnauksia.

Ensimmäisen MM-mitalinsa Suomi sai vuoden 1992 kisoissa, jolloin Suomi hävisi finaalissa Ruotsille. Vuonna 1994 Suomi pääsi taas finaaliin, mutta hävisi silloin Kanadalle. Seuraavana vuonna 1995 oltiin taas finaalissa ja tällä kertaa finaalissa kaatui Ruotsi ja Suomi voitti ensimmäisen MM-tittelinsä. Vuosituhannen vaihteen tietämillä Suomi pelasi 3 kertaa finaalissa, häviten joka kerta. Seuraavan MM-tittelin Suomi sai vasta vuonna 2011, jolloin finaalissa kaatui taas Ruotsi. Suomen maajoukkue on pelannut kaiken kaikkiaan 10 kertaa MM-finaalissa ja hävinnyt näistä otteluista 8, tämä on tietynlainen ennätys jääkiekossa, sillä yksikään muu maa ei ole hävinnyt finaalipelejä samalla prosentilla kuin Suomi.

Olympialaiset

Olympialaisiin Suomen maajoukkue osallistui ensimmäisen kerran vuonna 1952, jolloin sijoitus oli seitsemäs. Seuraavan kerran Suomi pelasi olympialaisissa 1960 ja on siitä lähtien osallistunut jokaiseen olympiaturnaukseen. Ensimmäinen olympiamitali tuli Calgaryn kisoista 1988, jolloin Suomi sijoittui toiseksi Neuvostoliiton viedessä olympiakullan. Suomi hävisi jatkosarjassa Tsekkoslovakialle, mutta voitti hieman sensaatiomaisesti Neuvostoliiton. Tämä riitti kuitenkin vain hopeaan. Sittemmin pelatuista seitsemästä olympiaturnauksesta Suomi on tuonut kotiin viisi mitalia, yhden hopean ja 4 pronssia.

NHL-pelaajat saivat osallistua olympiaturnaukseen ensimmäisen kerran 1998 ja siitä eteenpäin Suomen maajoukkue on pelannut kerran finaalissa ja voittanut 3 pronssimitalia. Vuoden 2006 olympialaisissa Suomen maajoukkue dominoi koko kisoja vahvasti, Suomea vastaan tehtiin koko kisoissa vain 8 maalia, mutta finaalissa Suomi kuitenkin taipui Ruotsille 3-2. Suomen maalivahti Antero Niittymäki vuoden 2006 kisoissa äänestettiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Niittymäen torjuntaprosentti oli huikea 95,1% hän pelasi turnauksessa 5 nollapeliä kahdeksasta ottelusta.

Kanada cup ja maailmancup

Koska NHL-pelaajat eivät yleensä päässeet osallistumaan MM-kisoihin halusivat kanadalaiset luoda turnauksen jossa pelaisivat kaikki maailman parhaat pelaajat ja jääkiekon todelliset mestarit voitaisiin selvittää parhailla mahdollisilla pelaajilla varustetuilla joukkueilla. Kanada cupista tuli tämä turnaus, turnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1976, jolloin NHL-pelaajat eivät saaneed osallistua edes MM-kisoihin. Suomi osallistui heti ensimmäiseen Kanada cupiin häviten kuitenkin kaikki paitsi yhden ottelun, sijoittuen turnauksessa viimeiseksi. Kanada vei voiton ensimmäisessä Kanada cupissa.

Suomi kutsuttiin mukaan viisi kertaa järjestettyyn Kanada cupiin yhteensä neljä kertaa, vuonna 1984 Länsi-Saksa kutsuttiin Suomen sijaan turnaukseen. Suomen paras sijoitus oli vuodelta 1991, jolloin Suomi sijoittui Kanada cupissa kolmanneksi. Vuoden 1991 Kanada cup oli myös viimeinen tällä nimellä järjestetty turnaus, viiden vuoden päästä 1996 järjestetty turnaus vaihtoi nimensä maailmancupiksi (World Cup) ja aikaisemman kuuden osallistujan sijaan turnauksessa oli nyt kahdeksan maata. 1996 vuoden turnauksessa Suomi hävisi neljännesvälierissä Venäjälle, eikä päässyt mitalipeleihin. Seuraavan kerran maailmancup järjestettiin 2004, jolloin Suomi pelasi finaalissa Kanadaa vastaan. Tiukassa ottelussa Suomi taipui viimeisessä vasta viimeisessä erässä, johon mentiin tasa lukemissa 2-2 Kanadan maaliin ja ottelun lopullinen tulos oli 2-3. Vuoden 2016 maailmancupissa Suomi hävisi kaikki ottelunsa onnistuen tekemään vain yhden maalin koko turnauksessa ja jääden turnauksen viimeiseksi.