Jääkiekossa on pelattu Ruotsin mestaruudesta jo vuodesta 1922 lähtien, mutta nykyinen Ruotsin pääsarjaliiga SHL (Svenska hockeyligan) aloitettiin vuonna 1975, silloin liigan nimenä oli Elitserien (jolla nimellä moni suomalainen liigan vieläkin muistaa). Liigan nimi muutettin SHL:ksi vuonna 2013 ja Elitserien jäi historiaan. Nimimuutosta perusteltiin mm. sillä, että liigan lyhenne muuttuu samaksi sekä englanniksi että ruotsiksi. SHL on katsojaluvuissa mitaten toiseksi suosituin laji Ruotsissa heti jalkapallosarja Allsvenskanin jälkeen. Vuonna 1975 kun liiga perustettiin, siinä pelasi 10 joukkuetta; myöhemmin joukkueiden määrää nostettiin ensin kahteentoista ja sittemmin neljääntoista joukkueeseen.

Ruotsin jääkiekkoliitto on perustettu alunperin vuonna 1912, mutta alunperin liitto oli osa Ruotsin jalkapalloliittoa. 1920 liitto liittyi IIHF:ään ja 1922 se eriytettiin jalkapalloliitosta omaksi liitokseen. Yhdysvaltalaista elokuvaohjaaja ja jääkiekkovalmetaja Raoul Le Matia pidetään miehenä, joka esitteli jääkiekon ruotsalaisille (vaikka peliä olikin pelattu Ruotsissa jo aiemminkin), ja Ruotsin jääkiekkomestaruuspalkinto on nimetty Le Mat -palkinnoksi hänen mukaansa, koska hän myös lahjoitti pokaalin jolla Ruotsin mestari palkitaan.

Ensimmäiset 30 vuotta Ruotsin mestaruus ratkottiin erillisessä turnauksessa ja vasta kaudella 1952-1953 Ruotsin mestaruus päätettiin palkita joukkueelle, joka voittaa Ruotsin pääsarjan. Tässä vaiheessa pääsarja tunnettiin nimellä 1 Divisioona, josta käytetään nykyään nimeä Hockeyettan. 1944-1975 1 Divisioona oli Ruotsin pääsarja, mutta 1975 perustettu Elitserien vei tämän tittelin siltä, ja 1 Divisioona siirtyi alemmaksi sarjatasoksi. Tällä hetkellä Hockeyettan on Ruotsin kolmanneksi korkein jääkiekon sarjataso.

Elitserienin ensimmäinen peli pelattiin 5. lokakuuta 1975, jolloin liigassa pelasi 10 joukkuetta, joista jokainen pelasi 36 runkosarjaottelua. Joukkueiden määrästä on käyty paljonkin keskustelua vuosien aikana ja 12 vuotta liigan perustamisen jälkeen vuonna 1987 siihen lisättiin kaksi joukkuetta lisää. Silti monien mielestä liiga oli edelleen liian pieni ja että sitä pitäisi laajentaa. Ruotsin toisiksi korkeimmalla sarjatasolla HockeyAllsvenskanissa pelasi jo 14 joukkuetta ja HockeyAllsvenskanin suosio oli jo alkanut syödä pääsarjan suosiota. Maaliskuussa 2014 ilmoitettiin, että kaudella 2015-2016 sarjassa pelaisi 14 joukkuetta, jolloin ainakin kaksi Allsvenskanissa pelaavaa joukkuetta nostetaan pääsarjaan.

Nykyisin joukkueet pelaavat runkosarjassa 52 ottelua, joissa pelataan pisteistä. Voitosta joukkue saa 3 pistettä, jatkoaikavoitosta 2 pistettä, jatkoaikatappiosta 1 pisteen ja häviöstä 0 pistettä. Joukkue, jolla on eniten pisteitä runkosarjan päätyttyä, saa liigamestarin tittelin ja palkintorahan (tämä ei ole kuitenkaan vielä Ruotsin mestaruus). Runkosarjan 6 parasta joukkuetta pääsevät suoraan pudotuspeleihin ja sijoilla 7-10 olevat joukkueet pelaavat paras kolmella periaatteella esipudotuspelit, joissa sijalla kymmenen oleva joukkue kohtaa sijalla seitsemän olevan joukkueen ja kahdeksantena sekä yhdeksäntenä olevat joukkueet kohtaavat toisensa.

Näiden esipudotuspelien jälkeen jäljellä on kahdeksan joukkuetta, jotka pelaavat ensin neljännesvälierät ja sitten puolivälierät paras seitsemästä periaatteella. Jokaisessa pudotuspelissä runkosarjassa korkeammalle sijoittunut joukkue saa kotikenttäedun. Lopulta jäljelle jää vain finaalikaksikko, joka ratkoo Ruotsin mestaruuden ja Le Mat -pokaalin voittajan.

Runkosarjan kaksi viimeistä joukkuetta joutuvat karsintasarjaan, jonne pääsevät myös 4 parasta joukkuetta Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta HockeyAllsvenkanilta. Näistä kaksi parasta joukkuetta pelaavat seuraavana kautena SHL:ssä ja 4 huonointa HockeyAllsvenskanissa. Ruotsin mestaruussarja ei siis ole suljettu sarja, vaan sinne on mahdollista nousta ja sieltä on mahdollista myös pudota.

Kaikkien aikojen menestynein joukkue Ruotsin pääsarjassa on 16 kertaa Le Mat pokaalin voittanut Tukholmalainen Djurgårdens IF, näiden lisäksi joukkueella 9 kakkossijaa Ruotsin mestaruudesta. Ensimmäisen mestaruutensa Djurgårdens voitti jo vuonna 1926 ja tuorein mestaruus on vuodelta 2001. Tämän hetkinen Ruotsin mestari on Jönköpingistä tuleva HV71, jolle mestaruus on viides.